Coachen met paarden en alfa hersengolven

Wat zijn hersengolven?

Er zijn 4 niveau’s van hersengolf frequentie; bèta, alfa, theta en delta. Bèta golven komen in ons dagelijkse leven het meeste voor. Bij het nemen van besluiten, werken, discussiëren, sporten etc. Je bent actief en op de buitenwereld gericht. Bij stress en spanning nemen de bèta golven de overhand en deze staat van zijn is oncomfortabel. Dit is tevens de staat waarin het ego bepaalt. Helder denken is er vaak niet meer bij.

Wanneer de bèta golven aanwezig zijn in een goede mix met de andere hersengolven dan geeft het waardevolle kwaliteiten zoals logisch denken en het inzicht op problemen op te lossen. Bèta golven helpen ons om bewust te functioneren in de wereld.

Mediteren en paarden

Alfa golven hebben een frequentie van 8 Hz tot 14 Herz. Dit is precies het niveau waar paarden zich bevinden. Alfa is de rusttoestand, zeg maar de vrij van jouw ‘’versnellingsbak’’. Alfagolven helpen de algehele mentale coördinatie, kalmte, alertheid en lichaam/geestintegratie. Het is de staat tussen bewustzijn en het onderbewuste. In deze staat kunnen we efficiënt leren en informatie verwerken. Als we ons ontspannen en onze ogen licht sluiten produceren onze hersenen deze alfa golven. Alfa golven zijn ook aanwezig bij fantaseren, dagdromen en visualiseren.

De staat van paard Sophie (zie foto)

Bij theta golven zijn de hersengolven nog meer afgeremd en val je bijna in slaap. We zijn totaal ontspannen, vergelijkbaar met een diepe mediatie en zijn uiterst intuïtief. Het is de stand tussen waken en slapen. Sophie is op het moment van deze foto heerlijk aan het genieten tijdens een coachsessie. Met een licht snurkend geluid biedt het ontspanning voor de client en werkt het tevens op haar lachspieren. Wanneer je lacht, zijn je hersengolven vergelijkbaar met de hersengolven van iemand die aan het mediteren is.

Herstellende staat

Tijdens diepe slaap zijn delta golven actief. We zijn totaal ontspannen en herstellen en genezen in deze staat, omdat groeihormonen worden aangemaakt. Vandaar dat we diepe slaap nodig hebben. Delta golven zijn verbonden met empathie, intuïtie en het zesde zintuig.

Bèta golven dalen en alfa golven stijgen

In de boomgaard loop je rustig rond, heel bewust zet je jouw voeten op de aarde. Dan maak je, zonder aanraken, contact met de paarden. Als coach help ik je daarbij, door bijvoorbeeld een korte meditatie of ademhalingsoefening te doen. Vervolgens ga je je verbinden met jezelf. De paarden reageren op jouw energie en fungeren als een spiegel van jouw innerlijk. De dingen die het paard laten zien, weerspiegelen iets uit jouw (dagelijks) leven. Hier zitten de antwoorden op jouw (onbewuste) vragen, als coach vertaal ik hetgeen de paarden laten zien.

Ben je nieuwgierig en wil je graag weten wat de paarden jou te vertellen hebben, probeert het! Het bied je minimaal een (alfa) ervaring en misschien wel veel meer. Tot die tijd; lach en mediteer zoveel je wilt.

Samen met de paarden bied ik een vorm van coaching aan die erop gericht is kinderen / volwassenen in positieve zin te ondersteunen bij verandering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.