Paarden coaching vaag of zweverig?

Paardencoaching iets voor mij?

Nee dat is echt niets voor mij. Deze reactie hoor ik nog wel eens en ik begrijp hem goed. Deze komt vaak voort uit een stukje beeldvorming over en onbekendheid met hoe paardencoaching werkt. Maar ook een film / boek als ‘de paardenfluisteraar’ werkt mee aan dit vage imago. Echter mijn inziens is dit meer een romantische film dan dat het iets met paardencoaching te maken heeft. Paardencoaching is ‘oer’ natuurlijk en vind haar weg in Nederland begin jaren 2000.

Mijn visie op paarden coaching

Als toch wel analystisch mens wil ik dingen begrijpen alvorens er ruimte ontstaat om ze te (door)voelen. Zo ook paardencoaching. Paarden zijn in hun communicatie veel fijngevoeliger dan mensen. Maar wij kunnen dat ook (leren). Denk maar eens aan een kamer waar je binnen loopt waar net ruzie is geweest, dan merk je dat onmiddellijk. Vaak is het een buikgevoel waar je niet precies de vinger op kunt leggen. Dit wordt door mij als coach benoemd en ik ondersteun jou erbij dat je het kunt plaatsen. Zo ontstaat er inzicht. Voegen wie hier een handeling aan toe dan ontstaat er beweging. Vanuit beweging is er ruimte voor verandering. En dat is vaak waar we naar op zoek zijn, maar niet weten hoe te realiseren.

Down to earth

Een sessie is letterlijk down to earth, fysiek omdat je met beide voeten op de grond blijft. Sterker nog, kans is groot dat ik je heel bewust met jouw voeten verbinding laat maken met de aarde. Daarnaast gaat het om pure objectieve waarneming. Ik benoem wat er feitelijk gebeurd en zal jou hierover vragen stellen als; wat herken je hiervan bij jezelf of kan dit mogelijk iets te maken hebben met het thema waar je naar wilt kijken in deze sessie? Deze vragen helpen jou om erachter te komen wat de pony wil duiden op moment en wat dit bij jou persoonlijk oproept. Dit kan en mag alles zijn, dus ook niets.

Fijngevoeligheid van paarden

Tijdens ene sessie, vorm de client samen met de pony’s een mini kudde. De Pony zal onmiddellijk een analyse van zijn nieuwe maatje maken zodra deze de boomgaard / weide in stapt. Is deze persoon bang en is reden om bang te zijn? Moet de kudde vluchten. Dan zijn de pony’s zeer alert en scannen de omgeving op eventueel dreigend gevaar. Is dat er niet dan vragen ze zich af waarom hun kuddegenoot bang is. Ze zullen er alles aan doen om jouw angst weg te nemen, omdat dit geen meerwaarde heeft voor de kudde.

Kortom een sessie bij de paarden geeft jouw een nieuw kijk op jouw vraagstuk en mogelijke oplossingen. Daarnaast garandeer ik je dat je met meer respect en waardering naar paarden gaat kijken. Neem contact op om paardencoaching te gaan ervaren. 

Samen met de paarden bied ik een vorm van coaching aan die erop gericht is kinderen / volwassenen in positieve zin te ondersteunen bij verandering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.