HSP, AD(H)D of ASS

HSP is net als autisme en AD(H)D een vorm van diversiteit in onze neurologie. Het is geen stoornissen of ziektes. Verbindingen in het brein worden anders of niet gelegd, waardoor iets een andere betekenis krijgt. Bijvoorbeeld bij autisme is iedere detail, of het nu hoofdzaak of bijzaak is, van even grote waarde. Zo is er geen algemeen beeld bij het begrip huis. Bij autisme is het regelende en organiserende brein slecht ontwikkeld, en biedt een duidelijk stappenplan uitkomst. Ook houden deze mensen van voorspelbaarheid.

Ieder mens en ieder brein is anders. 

Dus durf anders te zijn en lekker jezelf. 

In Nederland heeft ongeveer 2% van de volwassenen de diagnose ADHD. Uit het onderzoek van Saskia Klaassen blijkt dat 6% van de hoogsensitieve personen de diagnose AD(H)D heeft en 2% autismespectrumstoornis (ASS). Op zich is het verschil aangeven lastig, omdat AD(H)D een diagnose is en HSP een kenmerk van de bedrading van het brein. Het verschil tussen AD(H)D en hoogsensitiviteit is de aanleiding van symptomen van overprikkeling, de duur en de voorbijgaande aard. Hoogsensitieve personen kunnen vergelijkbaar gedrag vertonen als mensen met AD(H)D, maar alleen wanneer ze vermoeid of overprikkeld zijn. Wanneer hoogsensitieve personen uitgerust zijn en stress goed onder controle hebben, zijn ze georganiseerd, hebben ze oog voor detail en leveren ze gedegen werk. Terwijl dit voor mensen met autisme continu een uitdaging vormt, ongeacht hun energieniveau of prikkelbaarheid.

Diagnose of label

Een diagnose is soms moeilijk te stellen, vooral bij vrouwen. Dit komt omdat bepaalde uitingen van autistisch gedrag soms lijken op die van mensen, lijdend aan borderline, OCS, depressie of andere aandoeningen. Voor de psychiater, die zich niet gespecialiseerd heeft, is het vaak moeilijk het verschil te zien wat kan leiden tot een verkeerde diagnose. Onderzoek naar eventuele hooggevoeligheid wordt overgeslagen en steeds vaker blijkt dat meer kloppend te zijn. Labels of diagnoses helpen bij het begrijpen van het hoe en waarom van je eigen gedrag en ontwikkeling. Zodra je kennis hebt van de werking van jouw brein door middel van een diagnose, kun je wat mij betreft het naampje weer loslaten.

Ga leven op een wijze zoals dat het beste bij jou als persoon past.

Als hoogsensitief persoon heb ik zelf ervaren hoe lastig dit kan zijn. Ik heb me altijd anders gevoeld en vaak niet begrepen. Mensen proberen je een label te geven, omdat het duidelijkheid zou geven. Mij gaf het alleen maar weerstand, ik wil niet in een hokje geduwd worden. Inmiddels heb ik geleerd om de koers van mijn eigen hart te volgen. Ik resoneer het meeste bij de kenmerken van hooggevoeligheid, maar heb zeker ook aspecten van autisme en ADHD. En ik vind het prima! Sterker nog, mijn overtuiging is dat we allemaal in bepaalde mate ons hierin herkennen. Wat mij betreft gaat het erom hoe je er mee om gaat en vooral jouw unieke kwaliteiten weet te benutten, die jou jou maken.

 

Heeft deze blog belletjes laten rinkelen in jouw gevoelig hoofd? Voel je een enorme wil, maar lukt het je niet om hier alleen vorm aan te geven? Kies dan eens anders en ontmoet jezelf bij een coach. Bij mij ga je jezelf beter begrijpen, jouw passie (her)vinden, jouw sensitiviteit omarmen en jouw energie beter benutten. Ik nodig je uit voor een gratis (online) inspiratiesessie, om te kijken of ik de juiste coach ben voor jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.