Mijn eigen ervaring met
paardencoaching

Paardenmeisje

Als kind was ik meer een honden / kattenmeisje. Misschien was ik zelfs wel bang voor paarden. Op afstand bewonderde ik ze echter graag. De rust die ze uitstralen, helemaal in het moment. Genieten van de zon op hun hoofd, tussen hun kuddegenoten en afwisselend hapje (gras) en stapje. Heerlijk ontspannen.

Rond mijn 40ste kreeg ik van een coach de vraag; wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan en ik besloot paardrijles te nemen,. Ik koos voor een zorglocatie waar er aandacht was voor de paarden én de mens. Daar groeide mijn liefde voor deze machtig mooie dieren. Ik rij al jaren niet meer, maar ben in 2017 begonnen als dierenverzorger op kinderboerderij de oude Hofstede te Ede. Hier wonen Sophie (2000) en Wilma (2008). Twee typerende Shetland pony’s met beiden een eigen karakter. Als reactie op mezelf ervaar ik iedere keer weer hoe zuiver zij reageren op hoe ik me voel. Of ik gehaast ben, in mijn hoofd zit en hun hoeven schoonmaak met onvoldoende aandacht. Beide dames geven dit met hun lichaamstaal zeer duidelijk aan. Zij maken mij tevens bewust van hoe een ander, bijvoorbeeld een bezoeker of stagiaire, zich voelt en kan daar beter op anticiperen.

Mijn eerste sessie met paarden coaching

In 2017 besloot ik een HSP-workshop te volgen bij een paardencoach. Dat liep anders, de paarden lieten zich niet zien en de co-coaches werden een Shetland pony en een ezel. Haarfijn gaven deze dieren aan, hoe ik me op dat moment voelde en wat ik mocht veranderen. Daarna volgende meerdere sessies, deze keren wel bij paarden. Steeds bewuster koos ik wanneer ik met een thema zat, om dit met paarden te willen onderzoeken. Mijn ervaring is dat je een sessie met paarden veel sneller tot de essentie komt, en dus resultaat, dan met alleen coaching.

Opleiding tot paarden coach

Coachingspapieren op zak uiteraard, dat is een goede basis om dit neer te mogen zetten naar mijn idee. Toch gaat het om vlieguren die je maakt als coach. Met regelmaat ga ik zelf naar een goede paardencoach, oefen ik met studiegenoten en organiseer ik oefensessies om nieuwe technieken te onderzoeken en op mijn manier neer te zetten. 

Mijn passie voor (paarden) coaching

De passie die ik voel om mensen te coachen en ze een stukje te mogen begeleiden op hun pad, is waarvoor ik paardencoach ben geworden. Ik coach al jaren mensen, zakelijk en privé. Super mooi, echter met een co-coach in de vorm van een dier maakt het magisch. Er gebeuren zo’n mooie dingen tijdens een sessie, welke niet in woorden uit te drukken zijn. Ik kijk dan ook veelal aan het einde van sessie in de ogen van de cliënt, zie ik deze glimmen dan weet ik dat er een pareltje is gedeeld en een zaadje gepland. Ongeacht of en wanneer deze mag ontkiemen. Wil jij ook een unieke coaching sessie met paarden ervaren? neem dan contact op. 

Samen met de paarden bied ik een vorm van coaching aan die erop gericht is kinderen / volwassenen in positieve zin te ondersteunen bij verandering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.