Wat is coachen met pony's?

Waarom coachen met pony's?

Pony’s hebben een kleiner formaat, waardoor ze toegankelijker zijn voor de meeste mensen. Ze komen meestal tot heuphoogte en je kunt er makkelijk overheen kijken of omheen lopen. Hun sociale vaardigheden lijken erg op die van de mens, alleen communiceren zij via lichaamstaal.

Pony's willen iedereen veilig hebben

Pony’s  zijn kuddedieren en gericht op hiërarchie en samenwerking. Ook zijn het prooidieren, dat maakt dat ze altijd op hun hoede zijn omdat ze in veiligheid willen blijven. Zodra je de boomgaard in stapt, scannen ze jou om te weten of jij een bedreiging voor ze vormt.

Uiteraard bewaak ik als coach tevens dat de sessie ook voor jou veilig verloopt. Neemt niet weg dat je gezond alert mag zijn, daar je in de buurt bent van dieren die onverwacht kunnen reageren. De hele sessie werken we uitsluitend ‘vanaf de grond’ en nemen we eventuele angst voor de pony’s serieus en mag je misschien wel overwinnen tijdens de sessie.

Pony's als spiegel

In hun reactie op jou kunnen de pony’s jou dingen duidelijk maken, over bijvoorbeeld houding en gedrag. Maar ook over de manier van communiceren, samenwerken of leiding nemen / geven.

Co-coach

Tijdens de sessie benut ik de bijzondere natuurlijke eigenschappen van pony’s door hun in te zetten als co-coach, om jou een stap(je) te laten zetten op jouw pad. Mijn ervaring is dat dit keer op keer weer tot mooie inzichten leidt.

Thema's

Coachen met pony’s is effectief bij onderwerpen rondom persoonlijke groei / ontwikkeling (bv. keuze maken, doel stellen, grens aangeven), het versterken van kwaliteiten en verbetering van samenwerking. Lees hier meer over de verschillende thema’s

Pony's confronteren, dagen uit en stimuleren

Leeftijd

Eigenlijk is coachen met pony’s voor iedereen. Ben je onder de 9 jaar dan mag je je mama of papa meenemen en doen we de sessie gezamenlijk.

Waarom zijn pony’s zo geschikt voor kinderen?

  • Pony’s oordelen niet, ze accepteren iedereen zoals hij / zij is;
  • Ze zijn eerlijk in de communicatie, ze liegen dus nooit;
  • Kunnen aanvoelen wat er in het kind omgaat, dat is prettig wanneer het kind dat zelf niet zo goed kan verwoorden;
  • Een pony motiveert in contact, maar geeft ook duidelijk grenzen aan;
  • Kinderen voelen zich veilig en op hun gemak bij de pony’s.

Samen met de paarden bied ik een vorm van coaching aan die erop gericht is kinderen / volwassenen in positieve zin te ondersteunen bij verandering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.